BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
 

   REMIZA

img  Istoria remizei
img  Competenta
img  Membri
img  Dotari
img  Interventi
img  Exerciti

 

imgINFORMATII

img  Contact
img  Forum
img  Parteneri
 

 136 Ani in slujba comunitatii. 1877 - 2013.

 
 

 

 

•  REPORTAJE SI FILMARII:        

Pompierii civili din Cisnădie au aniversat 135 de ani


 

Share |

 

Formaţia de Pompieri Civili din Cisnădie a sărbătorit 135 de ani în slujba comunităţii. Înfiinţarea a avut loc ca o necesitate a bunului mers al oraşului. Mai exact, Formaţia a luat fiinţă la insistenţele farmacistului Gustav A. Binder, dar şi în urma unui puternic incendiu, în 1877, când, intervenţia neglijentă a , a făcut focul să cuprindă două case şi două şuri cu nutreţuri, animale şi alte obiecte de gospodărie. Astfel, la 6 mai 1877 a avut loc o şedinţă extraordinară pentru constituirea formaţiei de pompieri voluntari, în care s-ai înscris 250 de bărbaţi.
Ingineruln Lucian Kieltsch, şef al Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Cisnădie a spune că istoria atestă că la data de 15 iulie 1877 a avut loc prima „Adunare generală” unde s-au aprobat o serie de documente, regulamente, atribuţiuni, iar începând cu această dată, activitatea formaţiei s-a desfăşurat organizat, conducătorii oraşului şi cei ai formaţiei preocupându-se de realizarea unei baze materiale puternice. Asfel au fost strânse toate uneltele folosite de vecinatăţi, inclusiv cele 18 butoaie ce însumau 600 de litri de apă, apoi sau procurat utilaje pentru uşurarea stingerii incendilor.

Urme ale primei formaţii de pompieri, la Biserica Evanghelică

Prima remiza de pompieri s-a amenajat în incinta zidului exterior al Bisericii Evanghelice C.A., unde se mai poate vedea şi astăzi turnul de uscare al furtunelor. Începând cu anul 1956, remiza s-a mutat în sediul actulal.
În 30 iunie 1877 s-a cumpărat de la „Expoziţia pompieristică” Sibiu o pompă care a costat 900 forinţi şi un hidrofor care a costat 240 forinţi şi care, în 12 august 1877 au fost folosite pentru prima dată, într-un exerciţiu. Tot atunci s-au mai cumpărat butoaie, scări şi frânghii.

Primul incendiu, la carnaval

Primul incendiu puternic după înfiinţarea formaţiei a avut loc în data de 20 februarie 1879 în ziua când în Cisnădie era carnavalul comunei. Datorită intervenţiei promte a formaţiei, două case au suferit doar deteriorări minore şi pierderea parţială a unui acoperiş. În ziua de 23 august 1897, formaţia a participat la restabilirea situaţiei după inundaţia din comună, salvându-se vieţi omeneşti şi bunuri materiale.
Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înfiinţare, „formaţia de pompieri voluntari” editează o broşură unde sunt prezentate principalele preocupări ale formaţiei între anii 1877 - 1902.
De la înfiinţare până în prezent, formaţia s-a dotat în permanenţă cu mijloace de stingere şi de intervenţie moderne, intervenind la mii de incendii şi mobilizând, în decursul timpului, multe generaţii de voluntari. Sunt consemnaţi de la înfiinţare 25 de şefi de formaţie.
Pompierii voluntari de la Cisnădie au 150 de cupe şi trofee, câştigate la concursurile profesionale, cea mai importantă fiind cupa obţinută în anul 1984 când formaţia a obţinut locul 1 pe ţară.
În anul 2007, formaţia a obţinut un onorant loc 7 în finala pe ţară.
De asemenea, în remiza actuală se afla în conservare mai multe utilaje de intervenţie care au servit încă de la începuturi şi, de asemenea, la Cisnădie este păstrat şi steagul original din anul 1877. Acestea vor fi expuse publicului, în viitorul apropiat, spune Lucian Kieltsch, când se va amenaja un muzeu al pompierilor cisnădieni.

Salvare de la înălţime – exerciţiu aniversar

Pentru a marca momentul în care a împlinit 135 de ani, Formaţia de Pompieri Cisnădie a efectuat un exerciţiu de salvare de la înălţime şi de stingere a unui incendiu la Liceul Teoretic Gustav Gundisch din Cisnădie. Alături de pompierii voluntari au participat la exerciţiu şi formaţia Salvamont Cisnădie.
În prezent, Formaţia Civilă de Pompieri activează în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al Primăriei Cisnădie, cu 4 angajaţi şi 20 de voluntari şi beneficiază de o dotare care permite intervenţia rapidă chiar şi în zone montane, greu accesibile. Raionul de competenţă este teritoriul administrativ al oraşului Cisnădie, dar intervine şi în localităţile învecinate, la solicitarea acestora sau la solicitarea ISU Sibiu. Formaţia este pregătită şi îndrumata de Adrian Pop – angajat şi de Daniel Jiboc – voluntar şi se află în subordinea Primarului oraşului, Johann Krech..

http://www.tribuna.ro/stiri/actualitate/pompierii-civili-din-cisnadie-au-aniversat-135-de-ani-77521.html

 
 
 

imgsus

copyright 2013 © This page was designed by Jiboc Daniel

 
img img